Fölöttünk a csillagösvény – panorámafotó

  • Nincs hozzászólás

Az ősi magyar mitológiában a Tejút „Csaba királyfi csillagösvénye” néven ismert. A monda szerint ezen a csillagösvényen távozott el a földi világból Csaba királyfi, Attila hun király fia, a székelyek vezére, és tér majd vissza, ha népének segítségre van szüksége.

(A megnyitáshoz Adobe Flash Player szükséges!)

scpanorama-s63

Klikk a képen a panoráma megnyitásához!

Lent: hosszú záridős éjszakai fotó a fenti panorámában szereplő kápolnáról. A háttérben a Polaris (Északi Csillag, Sarkcsillag) körül körkörös csíkot húznak a Tejút csillagai. Persze ez csak látszat, mivel valójában a Föld mozgása okozza ezt a látványt. A Polaris a Kis Medve (Kis Göncöl) csillagkép legfényesebb csillaga. Sarkcsillagnak nevezzük, mivel az északi égi pólus közelében helyezkedik el, és északnak fordulva, úgy 45 fokos szögben felnézve állandó helyen látható. Sárgás színű óriás, 431 fényév távolságra a Földtől, tömege a mi Napunk hatszorosa.

A fotók 3d-s technikával készültek. Az első képet a legjobb hatást nyújtó “kancsítós” módszerrel kell nézni (úgy 20 cm-re a monitor síkjától erősen bandzsítva, kis gyakorlás után a látótér közepén megjelenik a 3d-s kép); a második fotónál piros-kék szemüveggel érdemes próbálkozni.Cimkék: , , , , , , , ,

Szóljon hozzá

*Leggyakoribb kategóriák

Legutóbbi hozzászólások