Cinque Terre

  • Nincs hozzászólás

“Cinque Terre”, magyarul “Öt Föld” Liguria és a Tirrén tengerpart egyik ikonikus területe. Az öt mérföldön keresztül húzódó sziklás tengerpartot két hegyfok zárja körül, a köztük lévő kristálytiszta vizű öblökben helyezkedik el a névadó öt sziklás falucska: Riomaggiore, Corniglia, Manarola, Vernazza és Monterosso al Mare. A Cinque Terre egésze nemzeti park, amelyet 1997 óta az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánított.

Vernazza a tájegység gyöngyszeme, rendkívül fotogén település, Manarolával együtt Olaszország legszebb települései között tartják nyilván. Az öt falu közül egyedül Vernazza rendelkezik természetes kikötővel, ezért nagy forgalmú tengeri kereskedelem zajlott itt a történelem során. Nagyrészt éppen ennek volt köszönhető a falu virágzása, gazdasági és politikai hatalma és ez a jómód a mai napig meglátszik az utcákon és az épületeken. 

Manarola még régebbi település, mint Riomaggiore, az első feljegyzések 1261-ből származnak, valószínűleg a már a római korban is létező Volastra lakói alapították. A Cinque Terre-ről készült “poszterfotók” legtöbbje Manarola öbléről és a környező színes házakról készül. Riomaggiore a Cinque Terre legdélebbi falva, történelmi feljegyzések először a 13. században említik. A falu alapítói a hegyekből húzódtak le a tengerhez, a sziklás, meredek területre magas, 3-4 emeletes “toronyházakat” építettek. 

 


Cimkék: , , , , ,

Szóljon hozzá

*Legutóbbi hozzászólások